donderdag 26 november 2015

Cultuurbus

Voor het eerst met de cultuur bus mee geweest!

 Het uitje ging naar Amsterdam naar het Scheepvaartmuseum. 
Het was een groep van meer dan 80 mensen dus werden wij in het museum in groepjes verdeeld om met een gids mee te lopen.

Ons werd verteld over de Gouden Eeuw en de walvisvaart.

mooie gewelven in de kelder waar de toiletten zijn en garderobe

Dit schip is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 al op zijn eerste reis verging. De Amsterdam is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum.
In de 17e en 18e eeuw zeilden Oost-Indiëvaarders met dit soort schepen naar het Verre Oosten. De reis duurde ongeveer acht maanden. Alle Oost-Indiëvaarders samen maakten bijna vijfduizend van die reizen. De originele Amsterdam zeilde in 1749 de Noordzee op. In een vliegende storm brak het roer af. De schipper besloot het schip te laten stranden op de Engelse zuidkust. Hij hoopte zo de mensen aan boord, de lading en het schip te redden. Maar de Oost-Indiëvaarder zakte al snel in de modder en kwam nooit meer los. Archeologen hebben later in het wrak veel gegevens gevonden over de bouw van VOC-schepen, de lading en het leven aan boord.
In 1985 begon de bouw van een kopie van de Amsterdam. Ruim 400 vrijwilligers werkten eraan mee. Sinds 1991 ligt het schip afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum.
De Koningssloep konden wij ook bewonderen.


Het was perfect georganiseerd met allemaal gezellige mensen. 
Met als afsluiting een warm en koud buffet bij Van der Valk in Haarlem. 
Heerlijk gegeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten